mijnhuid.be

mijnhuid

verantwoorde huidverzorging

een inititatief van apotheek Sluizeken Gent bvba

mijnhuid
reiniging
verzorging
bescherming
Camouflage
U bevindt zich hier : Mijnhuid.be  >  Huidproblemen  >  Ouderdomsvlekken - Ouderdomswratten
foto beschikbaar voor iPhone

Ouderdomsvlekken - Ouderdomswratten

Wat zijn ouderdomsvlekken - ouderdomswratten?

Onder ouderdomsvlekken verstaat men letsels die op de huid voorkomen bij oudere personen, gewoonlijk na 50 jaar. Er zijn voornamelijk 2 soorten ouderdomsvlekken die beiden een bruin aspect hebben. Deze zijn de lentigo senilis en de verruca senilis.

1. De  lentigo senilis ook  zonnevlekken of levervlekken genaamd, zijn platte, egaal bruine vlekken op het gelaat, de handen, de schouders en het decolleté, gebieden die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Ze zijn enkele milimeters tot enkele centimeters groot. Vaak voorkomend bij oudere mensen. Meestal bij lichtere huidtypes die veel aan de zon zijn blootgesteld.

Pigment is een natuurlijke bescherming tegen de zon. Bij blootstelling aan de zon wordt meer pigment geproduceerd om zo voor een extra bescherming tegen de zon te zorgen. Bij jonge mensen is deze productie egaal verdeeld. Echter bij het ouder worden is de functionering van  de melanocyten minder regelmatig waardoor op bepaalde plaatsen meer pigment geproduceerd wordt dan op andere plaatsen. Zo onstaan bruine vlekken.

Daar zon en UV belichting de cellen beschadigt, zijn de melanocyten in de gebieden die frequent aan de zon zijn blootgesteld nog meer onderhevig aan deze ontregeling. Het ontstaan van de lentigo senilis  houdt dus een rechtstreeks verband met de blootstelling aan de zon.

Meestal zijn deze vlekken onschadelijk. Wanneer deze echter een wisselende, grillige pigmentatie hebben, of wanneer ze veranderen van vorm is het noodzakelijk een arts te consulteren. Hou deze vlekken dus goed in de gaten.

2. De ouderdomswratten of VERRUCA SEBORRHOICA, VERRUCA SENILIS of SEBORRHEIC KERATOSIS genoemd zijn eveneeens een goedaardig ouderdomsverschijnsel, ze zijn geel-bruin, maar worden niet door de zon in de hand gewerkt.

Bijna iedereen krijgt uiteindelijk met te verouderen te maken met verruca seborroica (ouderdomswratten). Ze komen bij mannen en bij vrouwen even vaak voor. Sommigen hebben er maar een enkele, anderen hebben er honderden. In het begin is het vaak een huidskleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw oppervlak. Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig) oppervlak en kunnen ze er bruin of zwart uitzien. Het oppervlak ziet er soms wat vettig uit, vandaar de naam verruca seborroica (vettige wrat). De gemiddelde grootte is 0.5 tot 1 cm, maar ze kunnen centimeters groot worden. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, uitgezonderd de handpalmen, de voetzolen en de lippen. Ze komen het  meest voor op vetrijke zones, zoals de borst, de rug, de slapen en de hals.

Wat kan de apotheker voor u doen?

» Bescherming zon/winter Ouderdomsvlekken - Ouderdomswratten
» Verzorging Ouderdomsvlekken - Ouderdomswratten
» Camouflage Ouderdomsvlekken - Ouderdomswratten

Wat kan de arts voor u doen?

Een behandeling is niet noodzakelijk. Eventueel kunnen de lentigo senilis  om cosmetische redenen met behulp van een pigmentlaser of een chemische peeling verwijderd worden. Men kan ze ook bevriezen.

De verruca seborrheica kunnen bevroren, weggekrabd worden of met de laser verwijderd worden.

Wat kan u zelf doen?

Zorg steeds voor een goede zonnebescherming! Zo kan u de vorming van lentigo senilis of ouderdomsvlekken voorkomen.

Het is noodzakelijk deze plekken goed in te gaten te houden. Bij veranderingen van kleur of vorm is het aan te raden een dokter te raadplegen!

Om het voorkomen van ouderdomswratten of verruca seborrhoica te vermijden kan men niets doen.

Share :
Copyright 2024 © apotheek Sluizeken Gent bvba
Privacy verklaring